“Saya percaya Allah, tapi saya bukan Muslim”

“Saya percaya Allah, tapi saya bukan Muslim”

Baru tadi saya jumpa dengan seorang pak cik Jepun yang belum pernah saya jumpa dalam hidup saya. Ceritanya begini. Semasa dalam perjalanan ke shokudou (cafe), sambil menikmati cuaca yang baik, tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu panas, saya terserempak dengan pak cik yang menjaga lalu lintas, mengawa lori keluar masuk dalam campus. Buat pengetahuan semua, … Continue reading

Antara Saya, Kawan dari China dan Maher Zain

Antara Saya, Kawan dari China dan Maher Zain

Mesti pelik kan baca title post ni? Ape kaitan saya dengan Maher Zain? Nak kata ada iras-iras jauh sekali. Nak kata saya pandai menyanyi atau main gitar, ermm ada la sikit hehe.. Macam ni sebenarnya, beberapa bulan lepas, ada kawan China (dari negara China) mintak lagu Malaysia dari saya. Dia kata, nak try dengar, sebab … Continue reading

Untungnya Kita

Untungnya kita Nikmat paling besar Celik-celik mata Dah jadi muslim Alhamdulillah Hampir semua orang Jepun yang saya kenal, semuanya baik-baik belaka. Kalau naik teksi, ada yang bagi murah, tak berkira, ada yang sampai tolong tunjukkan jalan, risau kalau foreigner ni sesat. Kalau tanya pasal ingredients makanan, semuanya jawab baik-baik, tak meninggi suara langsung. Minta tolong … Continue reading

kadang-kadang..

kadang-kadang apa yang tersurat tak sama dengan yang tersirat kadang-kadang mata mahu menangis tetapi yang terbit cuma esakan kosong kadang-kadang hati ingin menjerit

Antara Takdir dan Tarbiyah

Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah ibn Mas’uud r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda, dan Baginda adalah seorang yang benar lagi dibenarkan (iaitu dipercayai): “Sesungguhnya setiap orang di kalangan kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa air mani, kemudian menjadi segumpal darah selama tempoh yang sama, kemudian menjadi seketul daging selama tempoh … Continue reading

Hadiah akhir 2011

Pada 26hb 12 ~ 1hb 1 yang lalu, satu perjalanan mencari redha Allah telah saya lalui. Ia seakan-akan mengimbau kembali saat pertama hidayah Allah menyapa diri yg kerdil ini. Di sana, banyak tarbiyah yang dapat yang tidak terhitung malah tidak terbeli dengan emas mahupun seluruh isi dunia. Subhanallah.. Subhanallah.. Subhanallah! Sebagai salah seorang yang terlibat … Continue reading

Manusia Cabarannya Pelbagai

Usai solat asar, saya membuat keputusan untuk men-update blog ini yang telah sebulan saya tinggalkan. Mungkin kerana sedikit sibuk baru-baru ini, saya terpaksa memberi keutamaan pada perkara yang lebih penting. Kebelakangan ini saya sedikit teruji. Teruji dengan karenah manusia dan diri sendiri. Saya dahulu merupakan seorang yang pemarah. Itu sifat buruk yang tidak dapat saya … Continue reading

Cinta Yang Saya Cari

“sekalipun cinta telahku jelaskan dan ku uraikan dengan panjang lebar, namun jika cinta ku datangi, aku jadi malu pada keteranganku sendiri”  Ketika Cinta Bertasbih Baru-baru ini, saya menonton video dari mat luthfi (saya rasa semua dah kenal) yang bertajuk ‘rant on lagu cinta’. Saya tak nak beri apa-apa komen terhadap video itu, namun saya telah … Continue reading

Di mana Rasulullah dalam hatimu?

Bertanya pada diri, ‘di mana aku tempatkan Rasulullah dalam hati ku’? Mari kita teliti kisah sahabat baginda Rasulullah s.a.w. , yang bernama Bilal bin Rabbah. Kisah yang mungkin tidak pernah kita dengar ketika kelas Pendidikan Islam di sekolah dulu. Kisah yang mungkin sudah ramai yang lupa. Namun, kisah ini kisah yang mekar di hati para … Continue reading